NLP

Wat is NLP


NLP is een methodiek voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie.

NLP staat voor Neuro Lingu├»stisch Programmeren en  is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen. NLP wordt daarom steeds vaker in allerlei beroepen en omgevingen toegepast.

Uitgangspunt van NLP is dat de mens in staat moet zijn om het leven prettig te vinden en ervan te genieten. Door een gebeurtenis kan dit vermogen worden aangetast. Die gebeurtenis kan ingrijpend zijn, maar ook een ogenschijnlijk onbelangrijke, of kleine gebeurtenis of opmerking kan een groot effect hebben op ons doen, denken, handelen en gedrag.


Meer grip op je emoties:

Iedereen wordt wel eens overvallen door emoties. Daar is niets mis mee.  Alleen als je overvallen wordt door negatieve emoties is dat niet altijd prettig. Zeker als jou dat het gevoel geeft dat je er geen invloed op hebt. NLP leert je om op die momenten dat die negatieve emoties niet handig zijn om die emoties te veranderen. Gewoon omdat het even beter uitkomt. En geloof me je hebt meer invloed op je emoties dan dat je zelf denkt.


Inzicht in waarom je dingen doet zoals je ze doet:

NLP geeft je inzicht in jezelf. Door jezelf beter te leren kennen, komen er soms inzichten waarom je dingen doet zoals je ze doet. Als je daar geen "last" van hebt is er niets aan de hand. Maar soms heb je er wel last van. Waarom voel ik weerstand... Wat maakt dat het mij moeite kost om bepaalde doelen te halen....   

Als je inzicht te krijgt in jouw handelen krijg je met NLP geweldige mogelijkheden en tools tot je beschikking om verandering blijvend te verankeren. Je zult zien dat je met een andere bril naar je omgeving gaat kijken.


Jouw gedachten en overtuigingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt.

Je gedachten en je overtuigingen bepalen hoe je naar de wereld kijkt en hoe je de wereld ervaart. Denk je dat iedereen tegen je is dan zul je vaker ervaren dat mensen tegen je zijn, denk je dat iedereen met je mee werkt dan zul je vaker ervaren dat mensen op een prettige manier met je meewerken. Denk je dat niemand te vertrouwen is, zul je vaker ervaren dan mensen niet te vertrouwen zijn, denk je dat iedereen te vertrouwen is, zul je vaker ervaren dat mensen te vertrouwen zijn. Je perceptie wordt bijna altijd realiteit. NLP leert je om gedachten die je gevangen houden in jouw realiteit te veranderen zodat je perceptie veranderd en daarmee je realiteit in de realiteit die je zelf wilt kiezen.


Wil je conflicten met jezelf en anderen snel op lossen?

Iedereen heeft in het leven wel eens een conflict met anderen ervaren. Jij wilt dat en de ander wil dat. En je komt maar niet tot elkaar. En dat conflict blijft maar sluimeren. Maar ook als je last hebt van een intern conflict kan NLP je helpen. Je zou soms wel een andere keuze willen maken maar kiest dan toch voor oude en vertrouwde.

NLP kent technieken de je helpen inzicht te krijgen in het conflict en jouw rol daarin en bij interne conflicten waarom je toch weer voor het oude vertrouwde kiest. 

Met deze inzichten zull je merken dat het je lukt om er anders naar te kijken maar ook dat het je lukt om andere keuzes te maken.